hr + sdt = sant
Skapa större värde med evidensbaserad HR
Somliga kallar Självbestämmandeteorin (SDT) arbetslivets bäst bevarade hemlighet. Och det ligger något i det. SDT, en av de mest beforskade motivationsteorierna, bygger på femtio år av forskning och kastar ljus över det komplexa fenomenet mänsklig motivation. Vill du lyfta ditt HR-arbete till nästa nivå med hjälp av motivationsforskningen? Då är den här kursen för dig.
Tillsammans ger de sex olika delteorierna inom SDT förklaringar, verktyg och förslag på hur vi kan skapa organisationer där människor både presterar och mår bra i längden.
Att arbeta evidensbaserat inom HR ökar inte bara möjligheterna att skapa värde för chefer och medarbetare, det ger också en tyngd och en värdefull röd tråd som skapar förutsättningar för effektfullt HR-arbete.
I denna intensiva endagsutbildning får du lära dig om SDT och hur du kan använda teorin som utgångspunkt för både strategiska och operativa HR-frågor. Du kommer att få exempel på viktiga frågor att ställa dig inom olika områden, konkreta exempel på hur SDT kan omsättas i praktiken samt exempel på vanliga fallgropar.
Under utbildningen kommer du löpande att få granska och utforska era befintliga HR-processer utifrån ett SDT-perspektiv. Ta gärna med specifika frågeställningar och utmaningar som du brottas med i nuläget.
Utbildningen riktar sig till dig som:
- Arbetar med eller ansvarar för HR-frågor och vill ha nya perspektiv och verktyg för att öka motivation, prestation och välmående i organisationen.
- Vill få en djupare förståelse för Självbestämmandeteorin och hur den praktiskt kan omsättas i arbetslivet.
- Vill genomlysa befintliga HR-processer utifrån aktuell motivationsforskning.
Kursupplägg och datum
Torsdag 13 mars kl. 8.30-16:00 med 45 min lunchpaus. Kursen sker digitalt via Zoom.
Max 12 deltagare.
Övergripande innehåll
- Introduktion till Självbestämmandeteorin (SDT), med fokus på delteorin Organismic Integration Theory (OIT) och delteorin Basic Psychological Needs Theory (BPNT).
- HR-strategi i linje med SDT.
- Ledarnas viktigaste uppgifter och ledarskap som främjar långsiktigt hållbar motivation.
- “Performance Management” och medarbetarutveckling i linje med SDT.
- Lön och belöning som främjar långsiktigt hållbar motivation.
- Hur distans- och hybridarbete kan läggas upp för att främja de psykologiska grundbehoven.
- Summering och nästa steg – framtagande av action plan.
Efter utbildningen ingår även ett 30 min uppföljningsmöte för att diskutera eventuella frågor som uppstår när arbetet påbörjas i egna organisationen.
Elin Hartelius
elin@viewelin.com
Elin Hartelius är kursansvarig och utbildare. Elin är utbildad personalvetare i grunden och har över femton års erfarenhet av HR-arbete i olika organisationer. De senaste åren har hon fördjupat sig inom SDT och integrerat motivationsteorierna i sitt eget HR-arbete. I boken Handbok för ledarhjältar har Elin författat kapitlen som rör strategiskt kulturarbete, prestation och utveckling, lön och belöning samt distansarbete.